نوعی از وبلاگنویسی که به کاربران امکان نوشتن بروز رسانیهای کوتاه (معمولاً کمتر از 200 حرف) را میدهد، تا توسط یک نفر یا تعدادی محدود یا همه مشاهده شوند.
در دنیای کنونی وب این نوع وبلاگنویسی رشد بسیاری پیدا کردهاست، که این رشد را مدیون سرویسهایی مثل Twitter است. بعلاوه تعداد زیادی از شبکههای اجتماعی -مانند Facebook و Bebo- سرویسهای مشابهی برای بیان وضع کنونی افراد راه انداختهاند. در ادامه به بررسی 10 بازیگر اصلی و نمونههای ایرانی مشابه خواهیم پرداخت.
Twitter نقش اول را بر عهده دارد، بگونهای که اسم Twitter مترادف Micro-blogging است! این سرویس مجانی به کاربر اجازهی بهروزرسانی از طریق SMS، پست الکترونیکی یا وب را میدهد. مهمتر از همه APIهای این سرویس است که باعث گسترش ابزارهای کمکی برای این سرویس شده است.
Pownce اخیراً یک سرویس Micro-blogging را راهاندازی کرده است که به کاربر اجازه میدهد به غیر از ارسال متن، لینکها، فایلها ویا اتفاقات را هم با هر کس که تعیین کنند به اشتراک بگذارند.
Tumblr یک ابزار ساده و تمیزِ Micro-blogging است. این سرویس بر روی سادگی و ظرافت متمرکز شده است. این سرویس هم شبیه به Pownce امکان به اشتراک گذاشتن چیزهای زیادی مثل متن، تصاویر، نقل قولها، چتها و یا حتی فایلهای ویدئویی را میدهد.
Jaiku به نظر خیلیها نزدیکترین رقیب Twitter است. بسیاری از امکانات و ویژگیها در این دو سرویس مثل هم است. باید صبر کرد و دید که چگونه این شرکت از زیر سایهی رقیب اصلی خود بیرون میآید.
MySay همان چیزی است که با خواندن اسمش میفهمید. بجای بهروزرسانی متنی، کاربران به MySay زنگ میزندد و میگویند در حال انجام چه کاری هستند. بعد دوستان و خانواده میتوانند از طریق تلفن، ایمیل یا وب به آن گوش دهند.
Hictu سرویسی برای Video microbloggerهاست. یک وبکم و چند کلیک تنها کارهاییست که باید برای ارسال یک پست ویدئویی انجام دهید. این سرویس در وقت و انرژی شما برای vlogging صرفهجویی خواهد کرد.
Moodmill راهی برای بیان حالت فعلی و مود(mood) شماست. شما با یک نوار لغزنده میتوانید مود خودتان را بیان کنید. ضمناً امکان ارسال سریع بهروزرسانیهای کوتاه متنی نیز وجود دارد.
Frazr هم بسیار شبیه به Twitter است. فرق عمده در زبان سرویسهاست. Frazr بیشتر بر روی زبانهای فرانسوی و آلمانی متمرکز شده است.
IRateMyDay به شما امکان میدهد که روز خودتان را درجهبندی کنید. شما میتوانید بین Great و Worst درجهای به روز خود بدهید. همچنین کاربران میتوانند متن کوتاهی به همراه درجهبندی روز خود ارسال کنند.
Emotionr راهی برای نشان دادن میزان خوشحالی شما در مقیاسی از 1 تا 10 است (اعشار هم موجود است!). همانطور که از اسم این سرویس مشخص است، راهی است برای به اشتراک گذاری احساساتتان با دوستانتان است.
سرویسهای مشابه فارسی در این زمینه Viwio یا به قولی ویویو و Jaxblog هستند که به نظر من در عین اینکه نسبت به سرویسهای خارجی کمی و کاستی در برخی زمینهها دارند (البته در برخی زمینهها کاملاً سر هستند) ولی در بین کاربران جای خود را باز کردهاند و باعث شدهاند برخی از Twitter و امثالهم دل بکنند. اکنون ثبت نام در این سرویسها آزاد و مجانی است، در حالی که مدتی فبل با دعوتنامه ثبتنام به عمل میآمد که باعث حرص و ولع برای استفاده از آن شده بود. ضمناً در مورد اینکه اول کدام سایت ایجاد شده من اطلاعی ندارم دوستان اگر اطلاعاتی در این زمینه دارند کمک کنند.
در اینجا جا دارد اعلام کنم که بنده فلسهی استفاده از این سرویسها را بلد نیستم و در کل سرویسهای micro-blogging وب تنها 2 پست داشتهام که هر دو در ویویو بوده است.
جاکسبلاگ اولین وبسایت ایرانی بود که APIهای خودش را در دسترس عموم قرار داد. البته تا جایی که من اطلاع دارم به غیر از مسئولین سایت شخص دیگری از آن استفاده نکردهاست که خود جای تعجب دارد. ولی ابزارهای خوبی برای جاکسبلاگ موجود است، مانند: پلاگینی برای وردپرس که آخرین پستهای شما را نمایش میدهد و ویجگتی مشابه برای بلاگر یا هر سرویس و صفحهای در وب، ابزارهایی برای فایرفاکس که اسم هیچکدامشان را افزونه نمیتوان گذاشت (که ابزار پست از طریق Search Box در فایر فاکس خیلی جالب و عجیب بود به نظر من) و همچنین ویجگت IMified که از طریق آن میتوانید با استفاده از GTalk به جاکسباگ پست کنید.
موضوع خنده دارد در مورد جاکس بلاگ رو من در وبلاگ این سرویس دیدم:
... البته خیلی دیگه از دوستان هم از اینکه ( به عمد ) صفحه جاکس بلاگ با مرورگر ویندوز سازگار نیست ، استقبال کردند ...
این سرویس جدیداً یک فیدخوان هم به امکاناتش اضافه کرده که تلاش خوبی است. امکان ارسال جواب یک فرد، تصاویر، آهنگ و لینک و ... و همچنین امکان انتخاب تصویر پسزمینه نیز در این سرویس وجود دارد. البته نسخهی ناقصی از جاکسبلاگ در آدرس m.jaxblog.com بر روی موبایل هم در دسترس است.
ویویو هم سرویس مشابهی است. از امکانات منحصر بفرد آن میتوان به امکان ارسال پست به وسیلهی SMS اشاره کرد (فقط اوپراتور اول). البته امکاناتی مثل امکان ارسال از طریق پیغامرسان یاهو و یک اکستنشن برای فایرفاکس همچنین بخش نظرات برای هر پست (مثل قسمت نظرات وبلاگها) و پلاگین وردپرس را نیز داراست. البته ویویو سه بخش خاص دیگر هم به نام فعالترینها، محبوبترینها و مفیدترینها به تازگی به سایتش اضافه کرده است، که در آن فعالترین، مفیدترین و محبوبترین کاربران را به معرفی میکند. ضمناً بر خلاف جاکسباگ در صفحهی اصلی این سایت تبلیغات هم مشاهده میشود.
+[منبع]: Read/Write Web